Oversluitboete versus zekerheid

Waar doe ik goed aan: het rentecontract van mijn hypotheek uitzitten of openbreken? Het is de vraag die veel huiseigenaren zich momenteel (opnieuw) stellen. En terecht.

Al jaren staat de hypotheekrente ‘historisch laag’, met een absoluut dieptepunt eind 2021. Het deed huiseigenaren nadenken over hun eigen relatief hoge hypotheekrente. Bij het berekenen van de financiële consequenties van oversluiten gooide de boeterente echter al gauw roet in het eten. Boeterentes van tienduizenden euro’s waren niet ongewoon. Alleen oversluiters met nog maar een korte rentevaste periode waagden de stap.

Maar de afgelopen maanden stijgt de hypotheekrente. Dit zorgt opnieuw voor overpeinzingen, want hoe hard zal het verder stijgen, waar gaat dit heen? Wat als over twee jaar mijn rentecontact afloopt en de rente ineens 5% of hoger staat?

Een nieuwe berekening van de oversluitmogelijkheden kan zeker geen kwaad. De boeterente zal door de gestegen rente al lager zijn en dan blijft de vraag over: wat heb je over voor de zekerheid van een lage rente voor de komende 10 jaar of langer? Betaal je de boeterente en leun je vervolgens gerust achterover? Of waag je de gok en wacht je tot de tijd het je zal leren?

Bij Mobilaris zijn we benieuwd naar de uitkomst.